Przygotuj się do powodzi zanim ona nastąpi
PRZED POWODZIĄ
- Nie planuj budowy na terenie zagrożonym zalaniem z pobliskiego zbiornika lub cieku wodnego.
- Budowę, jeżeli to możliwe, usytuuj na wzniesieniu gruntu.
- Wykonując projekt budynku, unikaj planowania pomieszczeń poniżej poziomu terenu.
- Jeżeli mieszkasz na terenach, gdzie nie wykluczone jest zalanie wodą, wykonaj ciężką, ciągłą izolację ścian fundamentów, ścian i podłóg piwnic, suteren i garaży.
- Na poziomie piwnic i suteren nie umieszczaj na stałe urządzeń wrażliwych na działanie wody.
- Wjazd do zagłębionego garażu zabezpiecz przed napływaniem do wewnątrz wody – za pomocą systemu “miniwałów” przeciwpowodziowych.
- Ubezpiecz mienie na wypadek powodzi, co pozwoli przynajmniej zrekompensować straty nią spowodowane.
- Naucz domowników odłączania zasilania energią elektryczną oraz odcinania dopływu gazu.
- Zapewnij sobie możliwość zapobieżenia wypływowi ścieków z kanalizacji podczas cofania się wody z systemu drenowego – przez zamontowanie zaworów.
- Zgromadź materiały i podstawowe narzędzia budowlane przydatne do zabezpieczenia budynku przed niewielkim zagrożeniem powodziowym (worki, piasek, sklejka, folia plastikowa, gwoździe).
- Na kondygnacjach narażonych na zalanie nie umieszczaj mebli i innego dobytku o dużej wartości materialnej, wrażliwego na działanie wody
- Zaplanuj, udrożnij i przetrenuj trasę i sposób ewakuacji rodziny i zwierząt gospodarskich w razie zagrożenia powodziowego.
- Przygotuj w części budynku nienarażonej na zalanie zapasy umożliwiające przetrwanie – trwałą żywność i wodę pitną, apteczkę pierwszej pomocy z podstawowymi lekami, awaryjne oświetlenie, przenośne radio z zapasowymi bateriami itp.
- Napełnij czystą wodą wanny, zlewy i inne zbiorniki i naczynia, by zwiększyć zapas wody do celów spożywczych i sanitarnych.
- Przenieś cenne przedmioty i wyposażenie domu na wyższe kondygnacje budynku, by zabezpieczyć je przed zniszczeniem.
- Pomieszczenia parterowe i piwniczne w miarę możliwości zabezpiecz przed zalaniem workami z piaskiem i innymi dostępnymi materiałami zabezpieczającymi.
- Jeśli jest taka potrzeba lub wydane zostało zalecenie, odetnij dopływ energii elektrycznej i gazu do budynku.
- Rozdzielacze, urządzenia elektryczne, zawory gazowe zabezpiecz przed zanieczyszczeniem folią plastikową lub innymi materiałami.
- Na wyższych kondygnacjach przygotuj warunki do życia dla domowników – przyrządzania posiłków itp.
- Przygotuj się do ewentualnej ewakuacji; zapakuj dokumenty i najcenniejsze części dobytku.
PODCZAS POWODZI
- Obserwuj i analizuj bieżącą sytuację hydrologiczno-meteorologiczną w lokalnych środkach masowego przekazu oraz sytuację w najbliższym otoczeniu.
- Stosuj się do zaleceń przekazywanych przez lokalne władze odnośnie do sposobu postępowania
- Przebywając wewnątrz budynku, ulokuj się na najwyższej kondygnacji, w pobliżu zgromadzonych zapasów i dobytku przeznaczonego do zabrania w przypadku ewakuacji.
- Obserwuj bacznie sposób wnikania wody do budynku.
- Nie staraj się za wszelką cenę usuwać wody z zalanych pomieszczeń. Może to być praca niewskazana ze względu na przyszłe skutki.
PO POWODZI
- Powróć do opuszczonego domu, dopiero gdy władze terenowe ogłoszą, że jest w pełni bezpiecznie.
- Przed wejściem do budynku sprawdź, czy fundamenty twojego domu nie mają pęknięć lub innych widocznych uszkodzeń.
- Wchodząc do zalanych wcześniej zabudowań, używaj mocnego nieprzemakalnego obuwia i zachowaj szczególną ostrożność.
- Podczas oględzin wnętrza budynku posługuj się oświetleniem z przenośnej latarki zasilanej bateriami.
- Skontroluj całość i stan ścian zewnętrznych i wewnętrznych budynku, podłóg, drzwi i okien, aby upewnić się, czy budynek nie grozi zawaleniem.
- Dokonaj oględzin sufitów i tynków we wszystkich pomieszczeniach, by uniknąć niespodziewanego oberwania.
- Dokumentuj fotograficznie istniejące uszkodzenia i zniszczenia, co może być pomocne przy ubieganiu się o odszkodowanie.
- Przed włączeniem zasilania elektrycznego dokonaj oględzin instalacji elektrycznej pod kątem widocznych uszkodzeń mechanicznych.
- Nie włączaj zasilania, jeżeli dostęp do tablicy rozdzielczej lub włącznika wiąże się z wejściem do pozostałej w budynku wody.
- Jeżeli po włączeniu zasilania stwierdzisz iskrzenie instalacji lub nagrzewanie się przewodów lub elementów komutacyjnych, natychmiast wyłącz zasilanie.
- W razie jakichkolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa przy włączaniu zasilania skorzystaj z pomocy fachowca.
- Przed podłączeniem dopływu gazu do instalacji wezwij fachowców, żeby sprawdzili jej szczelność i uczestniczyli w podłączeniu gazu.
- Przed korzystaniem z instalacji wodno kanalizacyjnej sprawdź całość rur wodociągowych i funkcjonowanie systemu odprowadzania ścieków.
- Sprawdź stan techniczny i sprawność zbiorników sanitarnych i szamb, by uniknąć niebezpieczeństwa zakażeń i zatruć.
- Do odpompowania wody z piwnic przystąp, gdy poziom wody w gruncie będzie niższy niż w zalanej piwnicy i gdy nie ma pęknięć, budynek nie osiada, a ściany nie są odchylone od pionu.
- Wodę z zalanych piwnic odpompuj stopniowo, nie więcej niż kilka cm na godzinę oraz 1/3 pierwotnego poziomu wody dziennie, by uniknąć uszkodzenia struktury fundamentów.
- Jeśli odpompowana woda napływa do piwnicy ponownie, przerwij pracę i sprawdź, co jest tego przyczyną.
- W celu osuszenia zalanego budynku pootwieraj okna, drzwi zewnętrzne i wewnętrzne oraz okienka w piwnicach.
- Jeżeli jest to możliwe, uruchom ogrzewanie budynku lub skorzystaj z przenośnych urządzeń grzewczych.
- Meble w pomieszczeniach poodsuwaj o co najmniej 20 cm od ścian oraz podnieś minimum na 5 cm nad podłogę.
- Z pomieszczeń usuń elementy wykończeniowe, które uległy uszkodzeniu lub utrzymują wilgoć i utrudniają wysychanie pomieszczeń.
- By uniknąć rozwoju grzybów i pleśni, ściany i sufity odkaź za pomocą mleka wapiennego z wapna palonego i pomaluj farbami z wapna palonego.
- Stropy drewniane po zdjęciu podłóg i wysuszeniu legarów zabezpiecz środkiem impregnacyjnym do ochrony drewna (również elementy wymienione na nowe)
- Stropy betonowe po zdjęciu podłóg i wysuszeniu odkaź mlekiem wapiennym z wapna palonego.
- Zalane przez powódź studnie i ujęcia wody odkaź za pomocą wapna chlorowanego, by uniknąć zakażeń zarazkami chorób zakaźnych.
- Miejsca ustępowe, ustępy, łazienki oraz urządzenia sanitarne oczyść, wysusz i odkaź wapnem chlorowanym.
- Wodę do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo oraz do mycia zębów gotuj przed użyciem.
- Zalaną przez powódź żywność, która nie była zabezpieczona hermetycznymi opakowaniami, wyrzuć.
- Wyrzuć również artykuły żywnościowe, których opakowania hermetyczne zostały uszkodzone, mają wydęte wieczka lub są pozbawione etykiet (by uniknąć pomyłek)
- W warunkach popowodziowych przechowuj posiadaną żywność w szczelnych i bezpiecznych opakowaniach.
(Powyższe zasady opracowano na podstawie materiałów z “Rzeczpospolitej”)