- Starostwo Powiatowe w Brzegu - https://brzeg-powiat.pl -

Światowy Dzień Zdrowia 2015

7 kwietnia, jak każdego roku, organizowany jest Światowy Dzień Zdrowia, który w 2015 roku obchodzony będzie pod hasłem „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Dzień ten jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „ z pola      na nasz stół”. Jakość spożywanych pokarmów znacząco wpływa na nasze zdrowie. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu groźnych chorób, począwszy      od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.

Stale pojawiają się coraz to nowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Zmiany w jej produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, nowe pojawiające się patogeny, oporne na środki przeciwdrobnoustrojowe – wszystko      to stanowi wyzwanie dla krajowych systemów bezpieczeństwa żywności. Większa mobilność ludzi i rozwój handlu dodatkowo zwiększają prawdopodobieństwo międzynarodowego rozprzestrzeniania się zagrożenia. Produkcja i obrót żywnością odbywają się coraz bardziej globalnie, tym samym konieczna staje się potrzeba wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności wewnątrz i pomiędzy krajami.     W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.

W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa w celu zapobieganiu chorobom odżywnościowym, WHO opracowała 5 kroków do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności, tj.: utrzymanie czystość, oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, dokładne gotowanie, utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze, używanie bezpiecznej wody i żywności.

Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brzegu: http://pssebrzeg.pis.gov.pl/?onas=107 oraz Światowej Organizacji Zdrowia: http://www.who.un.org.pl/aktualnosci.php?news=144wid=12&year=&back=%2F.

Naczelnik Wydziału Zdrowia
Anna Niesłuchowska