31 marca 2012 w Restauracji INKA w Grodkowie odbyło się podsumowanie zajęć praktycznych Kursu wypieku ciast zorganizowanego w ramach projektu „Profesjonalni w zawodzie” realizowanym w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet IX Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego, realizowany w 85% z Europejskiego Funduszu Społecznego w 15% z budżetu Powiatu Brzeskiego.

 

W zajęciach praktycznych brali udział uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2 przy Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Grodkowie, którzy kształcą się w zawodzie Kucharz Małej Gastronomii.

 

Celem zajęć było zdobycie przez uczniów dodatkowych kwalifikacji i wiedzy dotyczącej wypieku ciast. Młodzież bardzo chętnie podjęła się nowego zadania, a zdobytymi umiejętnościami mogła pochwalić się na uroczystym podsumowaniu praktyki, gdzie na pięknie nakrytych stołach pojawił się: sernik, królewiec, szarlotka, jabłecznik, kokosanki, ciasteczka kruche z powidłami, rurki z kremem, rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym, babka- tulipan w polewie czekoladowej, pizza.

 

Komisja w składzie: dyrektor Ośrodka mgr Elżbieta Galus, wicedyrektor mgr Maria Ziółkowska , nauczyciel praktycznej nauki zawodu Kucharz Małej Gastronomii mgr Józefa Bąk oraz asystent koordynatora mgr Kamila Wyleżek oceniała wypieki uczestników praktyki. Wszystkie ciasta nie tylko pięknie się prezentowały, ale były wyśmienite.

 

Zdaniem, prowadzącej kurs pani Haliny Zagórowskiej, tego typu zajęcia są bardzo pożyteczne i potrzebne dla młodzieży, szczególnie dla uczniów tego typu szkół, ponieważ podnoszą ich poczucie własnej wartości, a przede wszystkim dają im dużą możliwość na lokalnym rynku pracy.

 

Taka integracja młodzieży ze środowiskiem lokalnym wpływa na poprawę pozytywnego wizerunku Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w społeczeństwie grodkowskim.

 

Dla uczestników praktyki było to bardzo duże wyzwanie, z którego się wzorowo wywiązali. Są bardzo zadowoleni, ze zdobytych dodatkowych umiejętności, które będą wykorzystywać podczas praktyki na zajęciach w szkole, jak i w swoich rodzinnych domach oraz w późniejszej pracy zawodowej.

 

Magdalena Krasowska uczestniczka praktyki – bardzo mi się tu podoba, nauczyłam się piec ciasta według receptury, obsługiwać profesjonalny sprzęt w kuchni oraz dekorować ciasta, a także, jak zachowywać się w zakładzie pracy. Bardzo chciałabym tu pracować i mam nadzieję, że będzie to możliwe (a marzenia podobno się spełniają). Nawiązały się tutaj nowe przyjaźnie i sympatie.

 

Nauczyłam się piec ciasta , rurki z kremem, bardzo mi się tu podobało, ale szkoda, że tak krótko, mówi szczęśliwa inna uczestniczka zajęć – Marta Kutarba.

 

Jednocześnie w Ośrodku, w ramach tego samego projektu, prowadzona jest praktyka „Monter stolarki budowlanej” pod fachowym okiem firmy z Kościerzyc – PROGRESS &BUSINESS – Natalia Różańska- Śliwińska i prowadzącego zajęcia Józefa Kopyt. W praktyce tej bierze udział 10 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej zdobywający zawód Malarz – Tapeciarz, którzy w ramach programu nabędą nowe umiejętności i kwalifikacje w zakresie wstawiania okien. Efekty praktyki są już widoczne. Zostały wymienione wszystkie okna w szkolnej świetlicy!

 

Możemy z dumą stwierdzić – młodzież otrzymaną szansę wykorzystała w stu procentach! To dla nich wielka szansa, by śmielej wejść w dorosły świat, świat, gdzie nikt nie będzie się nad nimi litował, będą liczyły się ich umiejętności i kwalifikacje oraz właściwe podejście do obowiązków, a tego mogli się nauczyć w ramach realizacji programu Profesjonalni w zawodzie. Za umożliwienie udziału w projekcie dziękujemy serdecznie wicestaroście Powiatu Brzeskiego panu Ryszardowi Jończykowi, naczelnikowi Wydziału Rozwoju i Funduszy Zewnętrznych Starostwa Powiatowego Brzeg – panu Mieczysławowi Niedźwiedziowi oraz pani Joannie Janocha.

 

Koordynator projektu w OSZW Grodków

 

 
Wydrukuj stronę